Passenger Traffic recovery gains momentum at Abu Dhabi International Airport during Q1 2022

13 May 2022

Abu Dhabi Airports released its passenger traffic results for the first quarter of 2022 which reveal Abu Dhabi International Airport welcomed 2.56 million guests, more than triple the number seen during the same period lain 2021, on the back of resurgent demand and the resulting introduction of new frequencies, routes and services.

First quarter statistics confirm that 2,563,297 passengers were served compared to 807,310 in Q1 2021, an increase of 218% as COVID-19 related travel restrictions across the globe eased and markets re-opened. The airport recorded 22,689 flights during the period compared to 16,351 in 2021, a sharp increase of 38.8%.

Service levels continue to be robust

Customers continued to rate service levels highly at Abu Dhabi International during the first three months of 2022 across a number of metrics including airport cleanliness (98.4%), feeling safe and secure (98.2%), happiness index (96.4%) and health safety (97.4%). The overall satisfaction score as measured by Airports Council International (ACI) was 91.8%*.

First quarter baggage service was similarly robust as a total of 1,737,290 bags were processed through the airport’s baggage system during the first three months of the year with a delivery success rate of 99.8%.

Abu Dhabi International Airport also handled 144,114 tonnes of air freight during the first quarter, a decline of 15.7% compared to the 170,876 tonnes handled during the same period last year primarily due to the redeployment of cargo capacity to support passenger operations. The airport processed 1,835 tonnes of mail during the period compared to 2,518 tonnes during Q1 2021, down 27.1% for the same reason.

Source: Abu Dhabi Airports

استمرار تعافي حركة السفر عبر مطار أبوظبي الدولي خلال الربع الأول من عام 2022

13 مايو 2022

أعلنت مطارات أبوظبي عن أعداد حركة المسافرين خلال الربع الأول من عام 2022 والتي شملت 2.56 مليون مسافر استقبلهم مطار أبوظبي الدولي، أي أكثر من ثلاثة أضعاف العدد الذي سُجل خلال الفترة ذاتها من العام 2021 ويعود ذلك لقيام المطار بزيادة عدد الرحلات والوجهات، بالإضافة إلى إطلاق عدداً من الخدمات الجديدة.

وقد أشارت بيانات الربع الأول أن عدد المسافرين الذين قُدمت لهم خدمات عبر المطار بلغ 2,563,297 مسافراً مقارنة بـ 807,310 مسافر في الربع الأول من عام 2021، ما يُعد زيادة قدرها 218% نتجت عن تخفيف قيود السفر المرتبطة بكوفيد 19 في جميع أنحاء العالم وإعادة فتح أسواق الطيران الجوي. كما سجل المطار 22,689 رحلة خلال الربع الأول مقابل 16,351 رحلة في عام 2021 مُحققاً زيادة كبيرة بنسبة 38.8%.

مستويات الخدمة تستمر في الارتفاع ونيل رضا العملاء

واصل العملاء تقديم تقييم مرتفع لمستويات الخدمة في مطار أبوظبي الدولي خلال الأشهر الثلاثة الأولى من عام 2022، وفقاً لعدد من مؤشرات مجلس المطارات الدولي، بما في ذلك مؤشر نظافة المطار (98.4%)، ومؤشر الشعور بالأمان (98.2%)، ومؤشر السعادة (96.4%)، ومؤشر صحة الركاب وسلامتهم (97.4%).  كما جاء تقرير مجلس المطارات الدولي مشيراً لحصول مطار أبوظبي الدولي على نسبة 91.8%* في المؤشر الإجمالي لمدى رضا العملاء.
كما حققت خدمة الأمتعة خلال الربع الأول تميزاً لافتاً للأنظار حيث تمت معالجة ما مجموعه 1,737,290 حقيبة من خلال نظام الأمتعة بالمطار خلال الأشهر الثلاثة الأولى من العام بنسبة 99.8% معدل نجاح التسليم.

بالإضافة لذلك، أعلنت مطارات أبوظبي عن حجم حركة الشحن في الربع الأول عبر مطار أبوظبي الدولي حيث تمت مناولة 144,114 طناً من الشحنات الجوية، بانخفاض قدره 15.7%، مقارنة بـ 170,876 طناً خلال نفس الفترة من العام الماضي، ويرجع ذلك بشكل رئيسي إلى تعديل سعة الشحن لدعم عمليات نقل الركاب. أما فيما يتعلق بالبريد الجوي، فتم نقل 1,835 طناً من البريد خلال الربع الأول من هذا العام، مقارنة بـ 2,518 طناً خلال الربع الأول من عام 2021، ما يُعد انخفاض قدره 27.1% والذي يرجع للسبب ذاته.

المصدر: مطارات أبوظبي